Zaman zaman okullarda bir öğrencinin ya da öğrenci grubunun farklı bir öğrenciyi rahatsız ettiği görülür. Akran zorbalığı olarak adlandırılan bu durum sürekli tekrarlayarak öğrencinin fiziksel ve ruhsal olarak zarar görmesine neden olabilir. Yapılan fiziksel, sözel, sosyal ya da siber olarak saldırgan kabul edilen ve kişiye zarar veren tüm durumlar akran zorbalığıdır. Zorbalığı yapan öğrenciyi ya da öğrencileri resmi bir yere şikayet etmek içinse akran zorbalığı şikayet dilekçesi yazılması yeterli olur.

Okulda Akran Zorbalığı Nereye Şikayet Edilir?

Akran zorbalığıyla karşılaşan bir kişi ya da velileri, bu zorbalığı yetkili kişilere bildirmek için akran zorbalığı şikayet dilekçesi yazabilir. Bu zorbalığı bildirmek içinse ilk olarak öğrencinin güvenilir bir yetişkine başvurması gerekir. Okuldaki bir öğretmen, yönetici ya da psikolog söz konusu durumu ciddiye alarak uygun önlemler alınmasına yardımcı olabilir.

Kanıt toplamak, akran zorbalığı yaşayan bireyin kendisini haklı çıkarmasına yardımcı olur. Bunun için yazılı mesajlar ya da arkadaşlarının tanık olması yeterli kabul edilebilir. Ayrıca zorbalık yapan kişinin durdurulması için müdüriyete şikayet ederek, bu kişinin akran zorbalığı cezası alması talep edilebilir.

Vanlı Baba-Oğul Eskrimde Türkiye Klasman Birincisi Oldu Vanlı Baba-Oğul Eskrimde Türkiye Klasman Birincisi Oldu

Akran Zorbalığına Uğrayan Ne Yapmalı?

Zorbalığa uğrayan kişi, ilk olarak arkadaşlarını uyarmalı ve söz konusu durumu yetişkin bireylere anlatmalıdır. Zorbalığın devamı durumunda kanıt toplandıktan sonra fiziksel, sözel, siber gibi şiddet yöntemlerinin anlatıldığı bir dilekçe yazılmalıdır. Şikayet dilekçesinde yaşanan olaylar net şekilde anlatıldıktan sonra bu belge disiplin kuruluna verilmek üzere müdüriyete teslim edilmelidir.

Akran zorbalığı yaşayan çocuklar, bir ya da daha fazla kişi karşısında tek başına yetersiz kalabilir. Bu zorbalığın durdurulması için arkadaşlarından ve öğretmenlerinden destek alması oldukça önemlidir. Dolayısıyla zorbalık karşısında susmak yerine harekete geçmek ve yaşanan olayların durdurulması için şikayette bulunmak gerekir. Disiplin kurulunda, akran zorbalığı mağdur kişinin doğrudan şikayeti üzerine yapıldığından dolayı etkili bir sonuç alınmasına yardımcı olur.

Akran Zorbalığı Disiplin Suçu mu?

Çoğu okulun disiplin kurallarına göre akran zorbalığı bir disiplin suçu olarak kabul edilmektedir. Ancak bazı okulların yaptırımları ve öğrencilere uygun görülen cezalar değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle akran zorbalığı lise, ilkokul ya da ortaokul döneminde aynı cezalarla sınırlandırılamayabilir. Çocukların yaş grubu da göz önünde bulundurulduğunda akran zorbalığı lise döneminde yapılıyorsa genellikle uyarı ve kınama yerine uzaklaştırma gibi daha ağır cezalar verilebilir.

Akran Zorbalığı Şikayet Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Resmi bir kuruma dilekçe yazarken dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Aşağıda akran zorbalığı şikayet dilekçesinin nasıl yazıldığı ve nelere dikkat edilmesi gerektiği yer almaktadır.

  • Dilekçenin başına “Akran Zorbalığı Şikayeti” gibi bir başlık eklenmelidir.
  • Mutlaka dilekçenin yazıldığı tarih belirtilmelidir.
  • Şikayet edilen kurumun adı yazılmalıdır.
  • Dilekçenin gönderileceği kurumun ya da kişinin adres bilgileri eklenmelidir.
  • Yaşanan zorbalık tarihleriyle ve detaylarıyla anlatılmalıdır.
  • Eğer varsa kanıtlar bir ek halinde dilekçeye eklenmeli ve şahitlerin bilgileri verilmelidir.
  • Dilekçenin sonunda öğrencilerin cezalandırılması ya da mağdur öğrenciye yardım edilmesi istenmelidir.
  • Metinde net ve objektif bir dil kullanılmalıdır.
  • Kişisel bilgiler, adres, telefon numarası ve imza eklendikten sonra dilekçe hazır hale gelmektedir.

Akran zorbalığı yaşayan öğrencilerde travmalara neden olmaması için zorbalığın bir an önce durdurulması gerekir. Bunun için mağdur öğrenci mutlaka durumu bir yetişkine bildirmeli ve zorbalık yapan öğrencileri durdurmak adına harekete geçmelidir. Zorba öğrenciler, uygun yaptırımlara tabi tutulacağından dolayı mağdur öğrenci korunur. Ayrıca ileriki dönemlerde yaşanabilecek daha büyük olayların önüne geçilebilir.

Editör: Yasin Köz