Van’daki Çavuştepe Kalesi’nde ortaya çıkarılan Urartu dönemine ait metal buluntular, uluslararası akademisyenler tarafından analiz ediliyor. İlk bulgular, Urartuların metal işleme teknolojilerinde ne kadar ileri olduklarını gösteriyor. #Urartu #Çavuştepe #Arkeoloji

Van’ın Gürpınar ilçesinde yer alan ve Urartu Kralı 2. Sarduri tarafından inşa edilen Çavuştepe Kalesi’nde, kazılarda elde edilen metal buluntular mercek altına alındı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığında yürütülen çalışmalara Çekya ve Almanya’dan akademisyenler de katıldı. İncelemeler, Urartular dönemine ait metal işleme tekniklerinin keşfine odaklanıyor.

Metal Buluntular ve Analizler:

Kazılarda ortaya çıkarılan bronz kemer, bilezik, pazıbent, yüzük, bıçak ve hançer parçaları gibi buluntular, son teknolojik cihazlarla analiz ediliyor. Prof. Dr. Çavuşoğlu, metal buluntuların üretildiği atölyeleri tespit edebileceklerini belirtti ve karbon analizleriyle bu eserlerin tarihlerini ortaya çıkaracaklarını vurguladı. İlk sonuçlara göre metallerin Urartu dönemine ait olduğu düşünülüyor.

Çalışmaların Amacı:

Doç. Dr. Ümit Güder, Urartuların bakır işlemeciliğinde geniş teknikler uyguladığını ve bu çalışmaların Urartuların metal üretiminde ne kadar ileri olduklarını ortaya çıkarabileceğini ifade etti. Elde edilen buluntuların detaylı incelemesiyle Urartuların çinko ve bronz kullanım teknikleri de araştırılıyor.

Adana'da 33 Kadın belgeselinin galası yapıldı Adana'da 33 Kadın belgeselinin galası yapıldı

Urartuların Metal İşleme Teknolojisi:

Çekya’daki Charles Üniversitesi’nden Dr. Marek Vercik, Urartu Krallığı'nın metal üretim teknolojisinde üst seviyede olmasının dikkat çekici olduğunu belirtti. Yapılan analizlerin Urartuların bölgesel olarak ileri bir uygarlık olduğunu kanıtlayabileceğini söyledi.

Kaynak: aa