Sıvı miktarı yüksek olan karpuz yazın sıcak günlerinde büyük bir ferahlama sağlıyor. Sanırım yaz sıcağında soğuk karpuza kimse hayır diyemez.

Kabakgiller familyasından olan karpuzun %90’ından fazlası sudur. Güney illerinde daha fazla yetiştirilen karpuz, dünya genelinde domatesin ardından en çok üretilen meyvedir.

Peki bu kadar çok yetiştirilen ve çok sevilen karpuzun besin içeriğinde neler var?

Yeşil Çayın 9 Faydası: Kalp Sağlığından Cilt Bakımına, Doğal Bir Destek Yeşil Çayın 9 Faydası: Kalp Sağlığından Cilt Bakımına, Doğal Bir Destek

Karpuz besin değeri açısından oldukça zengin bir meyvedir. 100 gram karpuzda 8 gram karbonhidrat, 0,6 gram protein mevcuttur. 100 gram karpuz insan vücudunun gün içinde ihtiyaç duyduğu C vitamininin %14’ünü, A vitamininin %12’sini, potasyumun %3’ünü, magnezyumun %2’sinin yanı sıra B1i B5, B6 vitaminlerinin %2’sini karşılar.

Antioksidan içeriği nedeniyle karpuz insan vücuduna pek çok yarar sağlar. Karpuzun içeriğinde bulunan likopen maddesi, A vitaminine dönüşmeyen karotenid türlerinden biridir ve son derece güçlü bir antioksidandır. Bu özelliğinden dolayı karpuz, vücuttaki hücrelerin kanserleşmesini engeller. Mevcut kanser hastalarında ilerlemeyi yavaşlattığı ve vücut savunmasını güçlendirdiği tespit edilmiştir.

Karpuzdaki likopen içerik kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu koruma özelliğine sahiptir. Karpuz ayrıca sporcu sağlığı için önerilen bir besindir. Potasyum içeriği sporcuların kas fonksiyonlarını güçlendirdiği gibi, performansı destekler.

Ayrıca karpuz cilt sağlığımız açısından harika bir besindir. Yapısındaki su miktarı vücudun nem dengesini korumaktadır. Bu nem dengelemesi özelliği cilt sağlığının korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Güzel bir cilt için karpuz adeta yazılmış bir reçete gibidir.

İnsan vücudu günde en az 2 litre su tüketimini gerektirir. Ancak birçok insan su tüketimini bu ölçüde karşılamamaktadır. Bu durumda dehidratasyon sorunu ortaya çıkmaktadır. Suyu az tüketen insanlar için karpuz büyük önem taşır.

Editör: Haber Merkezi - UK