Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Osmaniye'de görülen ve Avrupa'da yayılan 'mavi dil' hastalığıyla ilgili halkı bilgilendirdi. Köse, hastalığın Türkiye'de zaten bilinen bir hastalık olduğunu, veteriner hekimlerin karantina, aşı ve sinek temizliği gibi tedbirlerle hastalığı kontrol altına aldığını belirtti. Ayrıca, mavi dil hastalığının insanlara bulaşmadığını vurguladı.

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, koyun ve sığırları etkileyen ve ölümle sonuçlanabilen mavi dil hastalığının Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde görüldüğünü, ancak bu durumun halk arasında korku yaratmaması gerektiğini belirtti. Avrupa'da da yayılan bu hastalığın Türkiye'de uzun süredir var olduğunu ve önlem alınarak kontrol altına alınabileceğini ifade eden Köse, şu anda veteriner hekimlerin gerekli tedbirleri aldığını söyledi.

İstanbul'un barajları alarm veriyor İstanbul'un barajları alarm veriyor

Kadirli’deki Vaka Üzerine Karantina

Kadirli ilçesinde tespit edilen vaka sonrası bazı köyler ve hayvan pazarları geçici olarak kapatıldı ve bölge karantinaya alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, hastalığın yayılmasını önlemek için hayvan alım satım işlemlerinin durdurulduğunu açıkladı.

'Avrupa'daki Varyantlar Farklı, Ancak Tedbir Alınıyor'

Nihat Köse, mavi dil hastalığının Avrupa’da görülen BT8 varyantının büyük ve küçükbaş hayvanları tehdit ettiğini, Türkiye’de görülen serotiplerin ise daha çok küçükbaş hayvanları etkilediğini söyledi. Kadirli’deki vakanın detaylı analizinin laboratuvarda devam ettiğini belirten Köse, “Hastalığın önüne geçmek için veteriner hekimlerimiz karantina, aşı ve ilaçlama gibi önlemler alıyor. Telaşa gerek yok, ancak tedbirlerin uygulanması şart” dedi.

Mavi Dil Hastalığı İnsanlara Bulaşmıyor

Köse, hastalığın zoonoz olmadığını ve insanlara bulaşmadığını vurgulayarak, hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin veteriner hekimlerle iş birliği yaparak tedbirleri uygulaması gerektiğini söyledi. Hastalığın belirtilerinin gözyaşı ve burun akıntısı, tüy dökülmeleri, dilin morarması ve şişmesi gibi semptomlarla kendini gösterdiğini kaydetti.

Veteriner Hekimlerin Önerilerine Uygun Hareket Edilmeli

Köse, “Mavi dil hastalığı gibi durumlarda karantina, aşı ve sinekle mücadele yapılması gereklidir. Veteriner hekimlerin yönlendirmeleri doğrultusunda hareket etmek hastalığın yayılmasını önlemek için büyük önem taşıyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: dha